Free Joomla Template by Discount Justhost

Fotoreportaże

  • Ostatnia w roku 2018 sesja Rady Miejskiej w Czchowie zakończyła się wizytą radnych i sołtysów na wzgórzu zamkowym i Grodzisku w Czchowie, gdzie właśnie zakończono największą w roku inwestycję turystyczną. Oficjalne otwarcie - wiosną 2019 r. - fot. red. Joanna Dębiec
  • Seniorzy z Naszej Chaty odwiedzili z kolędą chorych w czchowskim ZOL-u oraz Urząd Miejski, kończąc dzień opłatkiem i wigilijnym barszczem... - fot.red. Joanna Dębiec
  • Wigilia dla seniorów i osób samotnych w Domosławicach na styku gmin:  Czchów i Zakliczyn - wzruszające wydarzenie - fot.red. Joanna Dębiec
  • Podsumowanie 7 lat realizacji projektu Ośrodki Wsparcia w gminie Czchów  -
  • Wzgórze zamkowe w Czchowie - aranżacja zakończona. Odbiór inwestycji - fot.red. Joanna Dębiec
  • Archiwum

CIEKAWOSTKI Z SAMEJ NATURY

Poprawiono: niedziela, 09, czerwiec 2013 Administrator

CIEKAWOSTKI Z SAMEJ NATURY

 

DOBRE NA BÓL GARDŁA I PRZEZIĘBIENIE

 

Płukanie gardła sokiem z buraków

Sok z buraka czerwonego od dawna znany jest jako wspaniały lek na bolące gardło. Jeśli nie mamy świeżego soku z buraków gardło można również płukać rozcieńczonym koncentratem (wg instrukcji na opakowaniu).

Przykładowy przepis:

Szklanka świeżego soku z buraków, jedna łyżka stołowa octu (winnego lub jabłkowego). Gardło należy płukać 6-10 x dziennie.

 

Płucz gardło wodą z solą

Płucz gardło wodą z dodatkiem soli - jedna łyżeczka soli na szklankę wody. Czynność tą powtarzaj 3-4 x dziennie.

PAMIĘTAJ! Płyn do płukania gardła powinien mieć temperaturę zbliżoną do temperatury ciała.

 

Syrop z cebuli

Syrop z cebuli szybko pomaga na ból gardła oraz kaszel. Niżej kilka przepisów.

  • Cebulę należy zetrzeć na tarce, odcisnąć dokładnie sok. Do soku można dodać miód oraz cytrynę. Należy pić po 2 łyżeczki syropu 4-6 razy w ciągu dnia.
  • Pokrój 2-3 cebule w talarki. Talarki ułóż w słoiku warstwowo, oddzielając kolejne warstwy dobrze ubitej cebuli od siebie łyżką cukru. Na jeden słoik dodaj około 5 łyżek cukru. Słoik należy odłożyć na parę godzin (najlepiej na całą noc) w ciepłe miejsce. Syrop należy przyjmować po jednej łyżce stołowej 3 razy dziennie.
  • Zetrzyj jedno jabłko oraz jedną cebulę na tarce. Zmieszaj oraz wyciśnij dokładnie dok. Syrop pij 3 razy w ciągu dnia po 2 łyżeczki.

Dużo pij

Przyjmuj dziennie około 3 litrów płynów. Na chore gardło najlepiej pić herbatkę z sokiem malinowym, naparem z lipy, z miodem, naparem z czarnego bzu, kompot z imbiru oraz płyny bogate w witaminę C jak np. sok pomarańczowy, grejpfrutowy, woda z dużą ilością cytryny.

Przykładowe przepisy:

  • Szklanka gorącej wody, sok wyciśnięty z połowy cytryny, 2 łyżeczki miodu
  • Szklanka ciepłego mleka (w temperaturze ciała), 2 łyżeczki miodu, pół łyżeczki masła
  • Kompot z imbiru - korzeń imbiru (około 5cm) należy pokroić w cieniutkie plasterki, zalać szklanką wody. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Przecedzić oraz dodać łyżeczkę miodu. Ciepły napój pić 2 razy dziennie.

Nawilżenie powietrza

Jeśli boli nas gardło należy zadbać, aby w pomieszczeniu, w którym przebywamy utrzymywała się duża wilgotność. Jeżeli nie posiadamy nawilżacza powietrza dobrym i skutecznym rozwiązaniem jest położenie na ciepły kaloryfer mokrego ręcznika.

 

Oprac. red.


Publikacja w: Czas Czchowa nr grudzień 2012

Odsłony: 2730